Depressie
Ieder mens heeft wel eens een ‘dipje’. Die somberheid kan allerlei oorzaken hebben. Ruzie, teleurstelling, ziekte of gedoe in de familie. Meestal verdwijnt je sombere bui vanzelf. als je je gevoelens gelucht hebt of na een nachtje goed uitrusten. Maar als die somberheid aanhoud en je dagelijks leven ernstig gaat beïnvloeden, dan kan het zijn dat je een depressie hebt die behandeling nodig heeft.
Als je gevoel hebt dat je ‘blijft hangen’, dat je gedachtes en je gevoel je beperken en dat de oorzaak van de somberte lastig te achterhalen is, dan is het verstandig om in beweging te komen. En in dat geval sta je er niet alleen voor: in Nederland heeft 6% van de mensen een depressie of er recent een gehad. Een op de zeven mensen in Nederland krijgt ooit te maken met een depressie.
Een depressie kan zich uiten in allerlei combinaties van klachten
- piekeren
- weinig energie of vermoeidheid
- schuldgevoel
- slaapproblemen
- negatieve gedachten
- geïrriteerdheid
- rusteloos
- terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding
Andere veelvoorkomende symptomen van depressie zijn angst, obstipatie, libidoverlies en problemen met het geheugen. Ook psychomotorische symptomen zoals vertraagde motoriek, verminderde mimiek, een ineengezakte houding en terneergeslagen blik kunnen voorkomen.
Depressieve klachten voelen vaak ernstig, misschien wel doordat ze zo slecht ‘voelen’. Alles protesteert als je iets doet. Het vervelende is wel dat niets doen de ernst van je depressie kan vergroten. Soms verdwijnen de klachten met niets doen, maar de kans is groot dat de depressie weer terugkeert (40% tot 60%) . Met alle gevolgen van dien, voor jezelf, je relaties, je werk.
Diagnose van depressie
Depressie is – nog – niet vast te stellen door middel van lichamelijk onderzoek. De diagnose is geheel gebaseerd op een psychiatrisch onderzoek en wat je vertelt over jouw geschiedenis. Depressie is niet altijd makkelijk te herkennen, omdat er ook eerst lichamelijke klachten kunnen optreden.
Behandelen van depressie
Depressie is vaak goed te behandelen. De belangrijkste stappen zet je zelf: regelmaat terugbrengen in je leven, goede voeding, volop beweging en sociale contacten vormen de basis om over je depressie heen te komen. Natuurlijk is dat nou juist voor sommigen moeilijk te bereiken vanwege depressiviteit. En daar kan therapie – e-health, gesprekstherapie, mindfulnestraining of een combinatie behandeling met medicatie (antidepressiva) – prima bij helpen. Voor behandeling heb je wel hulp nodig. De huisarts is hiervoor de eerst aangewezen persoon. In eerste instantie kijkt hij of zij wat er aan de hand is: wat zijn je klachten, hoe kun je het beste worden geholpen?
Deze online test geeft je een duidelijke aanwijzing of je een depressie hebt.
Meer weten en lotgenotencontact?
De Depressievereniging geeft veel informatie over de aandoening en behandeling en biedt je de mogelijkheid om met lotgenoten in contact te komen.
www.depressievereniging.nl
of
Depressie Allantie is een vereniging die zich inzet voor mensen met depressie of depressieve klachten en hun naasten. De vereniging werkt uitsluitend met mensen die ervaring hebben met depressie.
www.depressie.org
of
Nedkad, Nederlands kenniscentrum voor angst en depressie.
nedkad.nl